Το ΓΕΛ Καλλιμασιάς στο AthensEUModelJunior 2018

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργάνωσαν την 3η Άσκηση προσομοίωσης οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018. 

Η προσομοίωση της συνεδρίασης διεθνών οργάνων και οργανισμών είναι ένας θεσμός ευρέως διαδεδομένος στο εξωτερικό και αφορά στη διοργάνωση μοντέλων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (MUN models) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU models).
Το Athens EU ModelJunior, συγκεκριμένα, εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του EuropeDirect ΕΛΙΑΜΕΠ στον τομέα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς διοργανώνει αντίστοιχα προγράμματα για φοιτητές. Είναι μια τριήμερη προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την« προσφυγική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ». Συνολικά, συμμετείχαν 100 μαθητές από 25 σχολεία της Ελλάδας.

Η καθηγήτρια η οποία ανέλαβε την αίτηση συμμετοχής του Γενικού Λυκείου Καλλημασιάς από την άνοιξη του 2018 και συμμετείχε στην ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιουνίου 2018 ήταν η καθηγήτρια Βαράκλα Πολυξένη ΠΕ 78.

Στην προσομοίωση επιλέχθηκαν και συμμετέχουν οι μαθήτριες Μαρία – Μιχαέλα Γερασίμου και Μαρία Σωζοπούλου και οι μαθητές Στέφανος – Μάριος Γαρρής και Δημήτρης Ψαρούδης με κριτήρια αριστείας και μη επιλογής συμμετοχής σε άλλα προγράμματα . Οι μαθητές καθοδηγήθηκαν και προετοιμάστηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός διδακτικού ωραρίου.

Οι ρόλοι που κληρώθηκαν από τους διοργανωτές να εκπροσωπήσουν ήταν:

Στέφανος – Μάριος Γαρρής

Συνεδριάζον Όργανο : Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Υπερεθνικός Οργανισμός : Αφρικανική Ένωση

Θεματική : Ροές προσφύγων από την Αφρική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μαρία – Μιχαέλα Γερασίμου

Συνεδριάζον Όργανο: Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε Κράτος: Τσεχική Δημοκρατία

Θεματική: Η Τσεχική Δημοκρατία και το προσφυγικό

Μαρία Σωζοπούλου

Διεθνές κίνημα : Εκπρόσωπος / εθελοντής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Θεματική: Ο Ερυθρός Σταυρός και το προσφυγικό ζήτημα στην Ε.Ε.

Παρουσίαση θέσεων: Σκοπός ηκινητοποίηση για την προστασία των προσφύγων, Ευρωπαϊκών και κρατικών αξιωματούχων στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ε.Ε.

Δημήτρης Ψαρούδης

Συνεδριάζον όργανο: Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε
Κράτος :  Δημοκρατία της Λιθουανίας
Θεματική: Η θέση της Λιθουανίας όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα.

Στην Αθηνά ανέλαβαν να τους συνοδεύσουν η καθηγήτρια Βαράκλα Πολυξένη και ο διευθυντής του σχολείου κύριος Κουφούδης Νικόλαος .

Πρωταρχικός σκοπός του της προσομοίωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη λειτουργία της Ε.Ε. και τη διαχείριση επίκαιρων προβλημάτων. Η ενασχόληση των μαθητών με το θέμα και η συμμετοχή στις διαδικασίες θα είναι πολύτιμη για την μετέπειτα πορεία τους . Όμως παράλληλα ανέπτυξαν την ρητορική τους ικανότητα , αλλά και την τεκμηρίωση ιδεών με επιχειρηματολογία. Ανέπτυξαν σεβασμό για το συνομιλητή και κατανόησαν τις βασικές αρχές του δομημένου διαλόγου. Είχαν ευκαιρία να γνωριστούν με συνολικούς τους από πολλές περιοχές της χώρας και να ανταλλάξουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. σήμερα.

Η προσομοίωση ήταν σημαντική και γεμάτη γεμάτη πλούσιες εμπειρίες για όλους, αλλά και η διοργάνωση άψογη σε όλες τις πτυχές της . Μεταφορά , διαμονή, δραστηριότητες ,παρουσιάσεις σημαντικών ομιλητών και αλληλεπίδραση μεταξύ συμμετεχόντων και ομιλητών, κύλησαν χωρίς προβλήματα και ήταν πραγματικά πέρα από το αναμενόμενο τέλεια προετοιμασμένα . Οι μαθητές μας εκπροσώπησαν τους ρόλους τους επάξια και πρότειναν με δυναμικό τρόπο λύσεις και προτάσεις που βοήθησαν σημαντικά στην διεξαγωγή του διαλόγου.

Μακάρι συχνότερα, να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της περιφέρειας.

 

This entry was posted in ΝΕΑ and tagged , . Bookmark the permalink.