Επιλογή του ΓΕΛ Καλλιμασιάς, στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσομοίωσης : Athens EU Model Junior 2018


Το Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς
βρίσκεται μεταξύ των 25 σχολείων από όλη τη χώρα, που επελέγησαν για να συμμετάσχουν στο Athens EU Model Junior 2018. Πρόκειται για την τρίτη προσομοίωση οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που διοργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct (ΕΛΙΑΜΕΠ ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ( ΕΚΠΑ ). Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης για να προταχθούν τα 25 σχολεία, από τις 200 αιτήσεις που έγιναν, ελήφθησαν υπόψη τα εξής κριτήρια: γεωγραφική εκπροσώπηση, τεκμηρίωση της δήλωσης σκοπού και πρότερη εμπειρία.

Το θέμα για φέτος , αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και είναι προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα υπερεθνικό όργανο που ουσιαστικά αποτελεί την Κυβέρνηση της Ένωσης, και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, ένα διακυβερνητικό όργανο.

Κάθε σχολείο συμμετέχει με τέσσερεις μαθητές και έναν υπεύθυνο καθηγητή. Οι 100 μαθητές από το 25 επιλεγμένα σχολεία, θα υποδυθούν το ρόλο αξιωματούχων της Ένωσης. Δηλαδή Επιτρόπων, Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών , συμβούλων , δημοσιογράφων ή άλλων φορέων που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση , όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και Μη Kυβερνητικές Οργανώσεις. Η συνεδρίαση των οργάνων κατευθύνεται από ομάδα συντονιστών που ορίζεται από τους διοργανωτές και αναλαμβάνει όλες τις εργασίες που απαιτούνται, για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της προσομοίωσης.

Για την καλύτερη προετοιμασία της προσομοίωσης, πραγματοποιήθηκε πρώτη ενημερωτική συνάντηση των καθηγητών, των 25 σχολείων που έχουν επιλεγεί την Παρασκευή , 22 Ιουνίου στην Αθήνα . Η προσομοίωση θα πραγματοποιηθεί , από 29 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου επίσης στην Αθήνα.

Το σχολείο μας στην ενημερωτική συνάντηση, εκπροσώπησε η κ. Πολυξένη Βαράκλα ΠΕ 78, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, η οποία υπέβαλλε και την αντίστοιχη αίτηση στο πρόγραμμα.

Τα οφέλη για τους μαθητές μας από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ευελπιστούμε ότι θα είναι πολλά, καθώς θα τους δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσουν τη λειτουργία και τη σημασία των αποφάσεων, των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλους τους λαούς της Ένωσης, σε καίριους τομείς της ζωής τους . Να κατανοήσουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τα κράτη μέλη, η συναίνεση, ο διάλογος και η συνεργασία μέσα από τη συνεννόηση αλλά και την αμφισβήτηση πολλές φορές του άλλου, του διαφορετικού, με τα διαφορετικά συμφέροντα.

Να αντιληφθούν ότι είναι και οι ίδιοι Ευρωπαίοι πολίτες και ως ενεργοί αυριανοί πολίτες, πρέπει σε λίγο χρόνο να είναι έτοιμοι να συμμετέχουν ενεργά στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, ώστε να μην εξελιχθούν σε μια γενιά αδιάφορων πολιτών, με άγνοια για τα θετικά της Ένωσης. Να δημιουργήσουν στάση θετική και ενεργητική στα κοινά σε κάθε επίπεδο.

Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να κάνουν έρευνα, να βελτιώσουν τη ρητορική ικανότητα τους , να συναναστραφούν με συνομηλίκους τους και να δράσουν εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

 

Advertisements
This entry was posted in ΝΕΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.