Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα :

  • Αν τα ρούχα μιλούσαν

Για πληροφορίες ή / και για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: ΓΕΛ. Καλλιμασιάς: 22710-51272 ( Δευτέρα-Παρασκευή 8:30π.μ-1:00μ.μ)

Περιγραφή:

«Αν σωπαίναμε και δεν μιλούσαμε,
τα ρούχα μας και η κατάσταση του σώματός μας
θα πρόδιδαν τη ζωή που ζούμε…» Σαίξπηρ
Αναμφισβήτητα η ενδυμασία υπήρξε πάντοτε ένα βασικό πολιτισμικό στοιχείο κάθε κοινωνίας, ένα είδος πολιτισμικής. Στοιχείο, εξάλλου του πολιτισμού κάθε εποχής και κάθε λαού ξεχωριστά συνιστά η αισθητική του που εκφράζεται, σε μεγάλο βαθμό, με τις επιλογές που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου. Ως προέκταση και απεικόνιση του ανθρωπίνου σώματος αποτελεί στοιχείο μέσω του οποίου διαφαίνονται η ιδιαίτερη αισθητική ενός λαού ή του μεμονωμένου ατόμου, οι κλιματολογικές ιδιαιτερότητες μιας χώρας, οι αξίες και οι παραδόσεις μιας κοινωνίας, η κοινωνική / ταξική διαστρωμάτωση, αλλά και οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Όμως η άντληση πληροφοριών από ένα ένδυμα για την προσωπικότητα ενός ατόμου δεν είναι εύκολη, λόγω της εφήμερης διάρκειας και της πολυσημίας της μόδας. Εξάλλου συχνά η χρήση του ενδύματος γίνεται ακόμη και για ενσωμάτωση σε μια ομάδα και καθοδήγηση συμπεριφοράς (στολή στρατιωτική και επαγγελματική, ενδυμασία για ειδικές περιπτώσεις- γάμος, κηδείες και άλλες τελετές). Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσεγγίσουμε το θέμα με προβολή φωτογραφιών, με κυνήγι θησαυρού – ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο – και με διάφορες δραστηριότητες οι οποίες προσαρμόζονται στην ηλικία των παιδιών.
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Μελαχροινούδη Ευαγγελία

……………Αναλυτικά το πρόγραμμα…………….

  • Τα παιδία παίζει.. με το ’21

ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς
Υλοποίηση: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Πέμπτη, 9:00 – 13:00.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 60΄ (κ.π.)
Απευθύνεται σε μαθητές-τριες Πρωτοβάθμιας (δ΄- στ΄ τάξη) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο – Λύκειο)
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ: 25
Για πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο:
ΓΕΛ. Καλλιμασιάς: 22710-51272 ( Δευτέρα-Παρασκευή 8:30π.μ-1:00μ.μ)
Περιγραφή: Τα παιδία παίζει …με το 21
Επειδή ο Καραϊσκάκης δεν είναι μόνο γήπεδο , ο Κανάρης ομάδα και το 21 θύρα…., ελάτε να ανακαλύψουμε γνωστές και άγνωστες πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, μέσα από ένα παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες….
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Μελαχροινούδη Ευαγγελία

……………Αναλυτικά το πρόγραμμα…………….

  • Στου κύκλου τα γυρίσματα

ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς
Υλοποίηση: Μάρτιος – Μάιος 2012
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Πέμπτη, 9:00 – 13:00.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 90΄ (κ.π.)
Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο)
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ: 25
Για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: ΓΕΛ. Καλλιμασιάς: 22710-51272 ( Δευτέρα-Παρασκευή 8:30π.μ – 1:00μ.μ)
ΘΕΜΑ: Στου κύκλου τα γυρίσματα
«Λένε πως η πιο σοβαρή πράξη ενός παιδιού δεν είναι η μελέτη του, είναι το παιχνίδι του». Οδυσσέας Ελύτης
Σε μια εποχή που όλοι μετράμε την ποιότητα της ζωής βάσει της οικονομικής κρίσης, ας αναζητήσουμε τη σοφία των προγόνων μας μέσα στο μαγικό κόσμο του παραδοσιακού παιχνιδιού. Παιδί και παιχνίδι είναι δυο λέξεις που συνεπάγονται η μία την άλλη. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι βιώνει διάφορες καταστάσεις, νιώθει χαρά, αγάπη, πόνο, μαθαίνει ν’ αντιμετωπίζει δυσκολίες και να τις ξεπερνά κατανοώντας τη ζωή στην ολότητά της, ν’ αναπτύσσει την ομαδικότητα και τη συνεργασία, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του αλλά κυρίως ψυχαγωγείται. Ελάτε στο χώρο του λαογραφικού μουσείου να αναδημιουργήσουμε με απίστευτα και «άχρηστα» για πολλούς υλικά, πανέμορφα παιχνίδια ικανοποιώντας την ανάγκη των παιδιών για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Κι έξω από το χώρο αυτό υπάρχει η σχολική αυλή στην οποία μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια που αν και σημερινά , έρχονται από παλιά!
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Μελαχροινούδη Ευαγγελία

……………Αναλυτικά το πρόγραμμα…………….

Advertisements
This entry was posted in ΝΕΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.